Trägudars land

Trägudars land är en romantrilogi skriven av Uppsalaförfattaren Jan Fridegård född 14 juni 1897 i Enköpings-Näs i Uppland, död 8 september 1968 i Uppsala.

Om boken

Så här skriver Bibliotekarie Margareta:
– Ett bra sätt att lära sig förstå ett historiskt skeende är att läsa skönlitteratur. Särskilt sådana böcker som ger en känsla av nedstigning i ett århundrade och där berättelsen liksom kastar ett förklarande ljus över en epok.

En sådan bok är Trägudars land av Jan Fridegård.

Fridegård föddes i en statarfamilj som barn nummer sex i en syskonskara av sju. Hans pappa var statare och ladugårdsförman på en herrgård i Enköpingstrakten.

Som statare tillhörde man det allra fattigaste skiktet av befolkningen med små möjligheter att förbättra sin tillvaro. Att Fridegård hämtade näring i sitt författarskap från det liv han såg sina föräldrar leva och själv var en del av är klart. Hans självbiografiska romaner beskriver utsatta lantarbetares villkor och säkert drog Fridegård historiska paralleller mellan träldomens Sverige och det statarliv som han kände väl.

Romanen Trägudars land är en av de stora klassikerna i svensk litteratur och den första delen i serien om trälen Holme. Tiden är vikingatid, kanske 800-900- talet. Genom att i inledningen beskriva boplatsen får man genast den sociala strukturen klart för sig. Trälarnas hus är så små att de måste krypa in i dem, medan huvudbyggnaden har salar med långbord, där kämparna och hövdingen sitter och smörjer kråset. Även bland trälarna finnes det en social rangordning och en skicklig hantverkare bland dem kunde få uppehålla sig i huvudbyggnaden, dock nere vid dörren.

Trälinnan Ausi har just fött en dotter och det är hövdingens rätt att avgöra om barnet skall få leva eller dö. Full av ängslan bär hon fram det och lägger flickan vid hövdingens fötter. Men hövdingen visar ingen nåd och befaller att barnet skall sättas ut i skogen…

Jan Fridegård har en förmåga att levandegöra historien genom att beskriva den tidens människor så att de känns psykologiskt trovärdiga. Holme själv utmålas som en osentimental och inte särskilt ömsint person, med siktet inställt på sin och de sinas överlevnad. Och för att klara sig i ett sådant underläge och i en sådan tid är det just de egenskaperna som krävs. Läs vidare LÄNK

Länkar till flera regissörer som har försökt filmatisera verket
1) Trägudars Land – Filmprojekt Länk
2) Sveriges Radioartikel Länk

En reaktion till “Trägudars land

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s