Bibeln

BIBELN eller DEN HELIGA SKRIFT innehållande GAMLA OCH NYA TESTAMENTETS KANONISKA BÖCKER och har i Sverige givits ut i flera utgåvor. Runebergsprojektet redovisar innehållet länk.

Gamla Testamentet kom till på 400-talet f.Kr. då började man samla delar av det bibliska materialet, men vissa bibelord har rötter ända från 1000-talet f.Kr.

De första kristna läste regelbundet ur Gamla testamentet vid sina sammankomster. Eftersom de bekände sig till Jesus blev det naturligt att lägga till berättelser om hans liv och lära. Till en början skedde det i form av ögonvittnesskildringar från någon som kände Jesus under hans livstid.

Men allteftersom församlingarna växte och ögonvittnena dog blev det nödvändigt att skriva ner dessa berättelser. Så tillkom de fyra evangelierna enligt Matteus, Markus, Lukas och Johannes.
Vid kyrkomötet i Laodikeia, 363 e.Kr., enades kyrkan om vilka böcker som skulle ingå i Nya testamentet. Kyrkornas företrädare vid detta möte anses ha varit angelägna om att de dokument som togs med i Nya testamentet verkligen var vittnesskildringar och erfarenheter som förmedlats av apostlarna, de som levt närmast Jesus och varit ögonvittnen till hans verk och uttalanden.

Både Gamla och Nya testamentet betraktades av de troende som Guds ord. Hela samlingen av böcker ansågs vara inspirerad av Gud och var kyrkans auktoritet i fråga om sann tro och kristet liv. [1]

Kritik
Olika bibeltolkningar diskuterar vad som är sant och rimligt eller troligt [2]
Det har visat sig att texter skrivna av kvinnor och berättelsens om kvinnor särskilt Maria i NT anses vara oegentligt och bära spår av manschauvinism. [3]

Påståendet om att hela Bibeln är Guds ord motsägs av dels skrifter från mer än 500 år från olika författare dels av motsägelsefullheterna i dessa texter.

Referens
1) Svenska Bibelssällskapet Länk
2) 04. Bibeltolkning? Länk
3) Gränsbrytaren utsnitt 2. Revolterade Jesus mot kvinnoförtryck?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s