Arbetsmedicin

Modern arbetsmedicin kan sägas ha börjat med Bernardino Ramazzini, (1633 – 1714) en italiensk läkare från 1600-talet som starkt rekommenderade att läkaren som ville lära sig om orsakssambandet för en patients klagomål skulle undersöka patientens yrken. Med den industriella revolutionen ökade antalet personer som utsattes för potentiella faror på jobbet snabbt. Traumatiska skador blev frekventa och sjukdomar på grund av inandat damm och skadliga gaser och ångor kunde drabba dem som arbetade under sådana förhållanden med svåra lungskador.

Arbetsmedicin idag

En arbets- och miljömedicinsk klinik tar emot patienter med sjukdomar som misstänks bero på arbetsmiljön eller den omgivande miljön. Klinikerna svarar på frågor från allmänhet, myndigheter, kommuner, hälso- och sjukvård samt företag. Frågorna handlar om arbetsmiljön, miljön i omgivningen och ohälsa. Klinikerna ger även rådgivning till gravida om risker för fostret i arbetet eller bostaden.

Det finns sju arbets- och miljömedicinska kliniker  i Sverige som ska täcka hela landets behov. På klinikerna arbetar läkare, ergonomer, kuratorer, psykologer, yrkes- och miljöhygieniker, miljösköterskor och beteendevetare. För att få komma till en arbets- och miljömedicinsk klinik krävs oftast remiss av en läkare.

Källa: Arbets- och miljömedicin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s