Andra Världskriget 1939-1945

Andra världskriget (1939-1945) var planerad och iscensatt av Tysklands ledare Adolf Hitler (1889-1945). Hitler var Führer för det tyska nazistpartiet (NSDAP) och diktator i Nazityskland med visionen om ett globalt tusenårigt rike där av Hitler oönskade folkgrupper skulle elimineras och det Nazistiska riket slutligen skulle bestå enbart av ”arier”. Hitler hade i sin okunnighet skapat sig en vanföreställning om att arier var ett välväxt nordiskt folkslag med blont hår, blå ögon av ädel och ärbar härkomst när begreppet i själva verket härstammar från populationer med en blandning av asiatisk, fornpersisk och indoeuropeisk etnicitet. Renrasighet var således en grov missuppfattning.

Andra världskriget inleddes med Nazitysklands angrepp på och ockupationer av näraliggande europeiska länder, till en början Polen, Belgien, Nederländerna och Frankrike och därefter Norden med Danmark och Norge. Italien anslöt sig till Tyskland genom Benito Mussolini (1983-1945) som med sitt fascistparti tagit över riksdagen och förmått kungahuset Savojen att acceptera fascisternas övergrepp. Sverige klarade av att förhålla sig neutralt främst sannolikt genom att Tyskland krigsminister Herman Göring (1893-1946) var gift med en svenska och genom att Sveriges konung var ”vän” med Hitler. Gustav V hotade att abdikera från sin tron om inte Sveriges regering godkända att tyska trupper skulle få ta sig genom Sverige på så kallade transittåg i syfte att kunna fortsätta angripa Norge i ryggen. Till slut stod Storbritannien som ensam motståndare under premiärminister Winston Churchills (1874-1965) ledning. Churchill försökte få hjälp av USA som inte anslöt sig förrän Japan i en smygattack 7 december 1941 angrep den amerikanska Stilla Havsflottans hamn Pearl Harbor på Hawaii.
Då formades allianserna: ”Axelmakterna” med Nazityskland, Italien och Japan som ställdes mot ”De Allierade” som till en början var Frankrike, Polen och Storbritannien och sedan anslöt sig Sovjetunionen och USA.

Så slutade Andra Världskriget
Amerikanska trupper trängde in i Italien från söder och Benito Mussolini flydde mot Schweiz i norr. Mussolini och hans älskarinna, Clara Petacci, tillfångatogs av italienska motståndsmän när de försökte ta sig över gränsen. De avrättades ett par dagar senare den 28 april 1945 och deras kroppar hängdes upp i fötterna till offentligt beskådande på Piazza Loreto i Milano. Detta var en hämndåtgärd då Mussolini gjort motsvarande mot Italienska motståndsmän vid inledningen av kriget.

När Hitler fick höra om Mussolinis öde ville han sannolikt undvika att bli tillfångatagen levande och att hans kropp skulle skändas på motsvarande sätt. På förmiddagen den 30 april, då Röda armén befann sig endast cirka 500 meter från bunkern i Berlin, åt Hitler och hans personal en sista lunch. Omkring klockan 14.30 drog sig Hitler och hans nyblivna hustru Eva tillbaka och ungefär en timme senare, begick de självmord. Kropparna bars ut i rikskansliets trädgård där kropparna brändes.
Drygt nio veckor senare, på order av USAs president Harry S. Truman, släppte amerikanska bombplan atombomber över japanska städer, Hiroshima den 6 augusti och Nagasaki den 9 augusti 1945. Japan kapitulerade sex dagar senare den 15 augusti.

Förintelsen
När de allierade tog sig genom det besegrade Tysklands landområden upptäckte man ”arbetsläger” som var konstruerade som avrättningsläger med byggnader vars ”duschrum” med fångar fylldes med dödlig Zyklongas och stora kremeringsugnar gick för fullt där de mördade kropparna förintades.

De allierade fann i dessa läger mycket avmagrade människor i omänskliga tillstånd. Det var de som nazisterna inte hunnit avrätta och kremera. Man fann att främst judar hade fängslats och transporterats i boskapsvagnar från ockuperade länder i Europa. Förutom de trehundratusen tyska judarna räknar man med att sex miljoner judar fick sätta livet till på bestialiska och grymma sätt. Detta kom att kallas för ”Förintelsen”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s