John Bauer

John Bauer, född 4 juni 1882 i Jönköping, Småland, död 20 november 1918 på Vättern.
John Bauer var en svensk konstnär, målare och illustratör. Han blev känd för för svenska folket genom sina illustrationer till sagoberättelser i de årliga antologierna Bland tomtar och troll.

Bauer föddes och växte upp i Jönköping i en familj med tre bröder och en syster, Hjalmar, Anna, John och Ernst.

John Bauers mamma Emma Charlotta Bauer (1850–1923) var en mjölnardotter från Habo.
1873 gifte hon sig med Joseph Bauer (1849–1921), bördig från Tyskland.
Paret fick fyra barn: Hjalmar, Anna, John och Ernst (”Enne”)

Hjalmar är född 1874,
Anna född 1875 död 1889 14 år
John är född 1882, 7 år när Anna dör
Ernst född 1888, är 1 år när Anna dör

Fadern Joseph Bauer var av tysk börd och hade invandrat som ung pojke och slagit sig ned i Jönköping där han startade upp en köttbutik och ett slakteri. Där träffade han också Emma Charlotta (1850–1923) som var en mjölnardotter från Habo och som förstod sig på sonen John och hans intresse i konst och folktro.

Troll och Tuvstarr, John Bauer 1915

John ville tidigt bli konstnär och sökte som 16-åring in vid Kungliga Konstakademien. Han antogs inte utan fick rådet att gå i förberedande konstskola och kom in vid akademien två år senare. Där träffade han sin blivande hustru Ester Ellqvist som också var elev vid akademien.
2005 fick John uppdraget att illustrera ett praktverk om Lappland som bokförläggaren Carl Adam Victor Lundholm bestämt sig för att göra. Fler illustratörer blev engagerade i arbete och John var yngst i gruppen. Han reste till Lappland och bodde med samerna under en månads tid då han fotograferade deras vardag och illustrerade deras liv med teckningar och akvareller.
John och Ester var djupt förälskade och de gifte sig 1906 i Gränna. John ville att de skulle bo ute i skogen i en liten stuga. Men det blev för Esters del en emotionell katastrof då hon var en social och sällskaplig person men rädd för den djupa skogens alla ljud och varelser.

Efter ett stormigt förhållande flyttade Ester tillbaka till Stockholm och vännerna bland konstnärssällskapen där. Men båda var olyckliga.

Under denna period deltog John på internationella utställningar och fick hedersmedalj i Guld vid internationella utställningen i San Fransisco 2015. Han fick också andra penningstinna uppdrag och gavs möjligheter att skapa en framtid. Vid denna tid  fick paret tillfälle till återförening och sonen Bengt (”Putte”) föddes. Till outsäglig glädje för John.

John beslöt att skapa nya livsmöjligheter som skulle gynna dem båda, och han ritade en villa som skulle byggas på en tomt i Djursholm/Stocksund, nära Stockholm men också nära skog och land. Vid planeringen av flytten till Stockholm inträffade en svår tågolycka i Getå 1:a oktober 1918 då 41 människor omkom. Getå låg på deras resväg och olyckan fick dem att ändra färdsätt och välja båt. Den 19 november 1918 väntade den lilla familjen i Grännas hamn på att höststormen skulle lägga sig. Kaptenen släppte dem ombord vid midnatt men ångaren Per Brahe klarade inte bränningarna och förliste strax efter midnatt den 20 november på Vättern utanför Hästholmen. Vid bärgningen av Per Brahe visade det sig att symaskiner från Husqvarna var fellastade och inte tillräckligt fastsurrade vilket hade orsakat slagsida och fick båten att gå under i den hårda stormen.

Ombord fanns 16 besättningsmän och åtta passagerare. Ingen av dem överlevde. Fyra år senare bärgades Per Brahe och familjen Bauer begravdes på Östra kyrkogården i Jönköping.

Flera projekt att filmatisera John Bauer har drivits men inget genomfört i stor skala. En TV-film om ”Ester” gjordes 1986 i regi av Agneta Elers-Jarleman. Ett filmprojekt ”John Bauer och Bergakungen” drivs av producent Börje Peratt.

Litteratur

  • Harald Schiller: John Bauer, sagotecknaren, 1942
  • Gunnar Lindqvist: John Bauer, 1979
  • Helen Agrenius: Om konstnären John Bauer och hans värld, 1996
  • Anna Nilsson: John Bauer: Bland tomtar och troll, Umeå universitet, C-uppsats, 1999
  • Lars Bergquist: Per Brahes undergång och bärgning (Norstedts 1980)
  • Bauer, John i Vem var det? (1944)
  • Margareta Wersäll: Allt är en bild av mitt hjärta – konstnärsparet John Bauer och Esther Ellqvist, 2014
  • Gunnar Lindqvist: John och Ester – Makarna Bauers konst och liv, 1991

EXTERNA LÄNKAR

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s