Personlighetsteori

Personlighetsteori och modeller inom psykologin beskriver personlighetsdrag och hur dessa varierar mellan individer. Inom olika psykologiska traditioner så har många personlighetsteorier växt fram, det har även växt fram olika teorier som fokuserar på olika aspekter av personligheten.

I Personality Theories används följande för att karaktärisera delar av personlighetsteorin:

  • Struktur för personlighet (jaget, överjaget, självet, skuggan)
  • Motivation (varför beter man sig som man gör?)
  • Personlighetsutveckling
  • Psykopatologi
  • Psykisk hälsa
  • Förändringar i personligheten vid psykoterapi

Det finns teorier som är mer framstående än andra och som fortfarande är aktuella. Några personer som har presenterat personlighets-teorier är: Sigmund Freud, Carl Gustav Jung, Julian Rotter, Carl Rogers, Karen Horney med flera.

– ”På 1940-talet började Briggs och Meyers pröva ”självrapport frågor” som skulle leda till bedömningar av enskilda personlighetstyper och deras kognitiva stilar. De utökade en ”kognitiv stil teori” till att även omfatta typologiska konstruktioner från en personlighets teori (1985). Dessa ”typindikatorstest” har spår från Jungs inåtvända (introvert) och utåtriktade (extrovert) typologi och idag är detta etiketterande inte helt accepterat. Vi är situationsanpassade och kan vara extroverta ena situationen och introverta i den andra. Självrapportfrågor är också subjektiva och bygger på de uppfattningar man just i stunden väljer. Dylika test ger inte svar på hur och varför vi lyckas lösa olika slags problem och ger inte heller förklaringar till om vi använder olika slags begåvningar och emotioner. Test ger därför en begränsad förståelse av den helhet som en människa är. [1]”

Citatet hämtat från
1) Peratt, Börje (2011) Succébo sid 107

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s