Carl Gustaf Ekberg, skulptör

Carl-Gustaf Alfred Ekberg, född 27 mars 1930 i Stockholm, svensk skulptör.

Carl-Gustaf Ekberg utbildade sig först till väg- och vattenbyggnadsingenjör 1949-53 på KTH i Stockholm. Åren 1988-94 utbildade han sig i teckning och skulptur för Axel Wallenberg i dennes ateljé i Stocksund. [1]

Från 1995 har han skulpterat på heltid. Han hade sin första utställning i september 1995 på Galerie S:t Nikolaus i Stockholm. Med åren kom hans skulpturer att uppföras och placeras ut i uppmärksammade sammanhang. Världsunikt är en meditationsanläggning i Täby ca 1,5 mil norr om Stockholm.

1996 skaffar han sin första ateljé i anslutning till sin fru Kerstins silversmedja och den första patinerade gipsförstoringen utförs, ”Medvind”, 180 cm hög. Samma år startar han utställning av 20 bronser vid större företag och hotell i Stockholmsområdet. Den fortsätter sedan med 30 bronser som European Tour i Norge, Frankrike, Italien och Tyskland.  Totalt blev det 44  utställningar i fem länder som avslutades med SKF:s hundraårsjubileum 2007 och Volvo AB:s Utställningshall i Göteborg 2008.

2012 uppfördes  nio bronsskulpturer i Centralparken i Täby. Dessa bildade ett sammanhängande skulpturstråk i . Carls Gustavs vision var ”bronserna skulle kunna inspirera till en meditativ process under promenaden i den vackra parken.” 2020 namngavs det Meditationsanläggning. [2]

Förutom skulptur är Carl Gustaf också insatt i kost och har skrivit flera artiklar. [3][4]


Meditationsanläggning
Meditationsanläggningen [2] utgörs av en kilometerlång parkväg i Centralparken i nordvästra Näsby Park utefter vilken nio bronsskulpturer är utplacerade. Skulpturerna är ca 75 cm höga med varierande patinering och monterade på meterhöga socklar av polerad diabas. Framför varje skulptur finns en soffa och därintill en spotlight för belysning under mörka tider. På sockelns baksida finns namnskylten.

”Skulpturerna har placerats i en ordning som möjliggör en stegrande association från de första två “Ensam” och “Insikt” till de sista “Medvind” och slutligen “Livskraft”. Genom den unika kombinationen av skulpturer och intalade ljudfiler med instruktioner för meditation utgör denna Meditationsanläggning inte bara en kostnadsfri permanent konstutställning öppen dag och natt året om utan även en mental kraftkälla.” (Carl Gustaf Ekberg)

Vid den nordligaste skulpturen “Ensam” finns en informationstavla med karta över anläggningen, kort presentation av de nio skulpturerna samt en QR-kod. Med hjälp av QR-koden kan besökare ladda ner till sin mobiltelefon intalade ljudfiler. De är individuellt utformade för varje specifik skulptur och är ”en hjälp för att komma i meditationsstämning”.

Carl Gustaf Ekberg är invald i Humanistiska Akademin (oktober 2020)

Offentliga verk i urval

Carl-Gustaf Ekbergs webbplats

Referenser

1) Carl Gustaf Ekberg – från brobyggare till skulptör
2) Meditationsstråk i Centralparken Täby
3) Impulser från Alf Spångbergs bok “Frisk med fasta”
4) Stärk ditt immunförsvar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s