Integrativ medicin

Integrativ medicin myntades kring 2005 som begrepp för integration av evidensbaserad kunskap från olika alternativa medicinska traditioner för att komplettera sjukvårdens bruk av industrimedicin.

Begreppet hänger samma med en donation av Bernard och Barbro Oshers stiftelse för att grunda ett Osher centrum för integrativ medicin vid Karolinska Institutet.

I Sverige verkar föreningarna Läkarföreningen för Integrativ Medicin (öppen för läkare och medicinstuderande) och Föreningen för Integrativ medicin (öppen för legitimerad sjukvårdspersonal) för forskning kring komplementära medicinska metoder och utökad terapifrihet samt lagändringar för att göra det möjligt för svensk sjukvårdspersonal att använda integrativ-medicinska metoder utan att riskera att förlora sina legitimationer. Det finns också ett flertal nationella och internationella organisationer för integrativ medicin i olika länder och sedan år 2008 arrangeras en årlig världskonferens inom området.

Vid Karolinska institutet finns också Forskargruppen Integrativ Vård. Akademisk ledare är docenten i hälso- och sjukvårdsforskning Torkel Falkenberg.

Lämna en kommentar