Alternativ medicin

Alternativ medicin även kallad komplementär medicin och integrativ medicin, är olika samlingsbegrepp för behandlingar av åkommor, sjukdomstillstånd eller funktionsnedsättningar med framför allt biverkningsfria och för patienten oskadliga metoder. Detta går i linje med Skolmedicinens ursprung Hippokratisk medicin.

Också Kinesisk medicin [1] anser sig mer skonsam mot kroppen än den västerländska. Den kan liksom annan integrativ medicin och naturmedicin användas i förebyggande syfte eller för att kroppen snabbare ska återhämta sig efter en operation.

Exempel på det som kallas alternativ medicin är Akupunktur, eg kinesisk medicin. [1][2]

Akupunktur har genomgått ett stort antal forskningsstudier och befunnit ha god effekt. En metastudie omfattade 8 andra studier och bland annat: Akupunktur vid stroke rehabilitering.

Denna studie belyser ämnet akupunktur som ett komplement till modern strokerehabilitering. Syftet med studien har varit att undersöka akupunktur som behandlingsmetod samt undersöka sjuksköterskors erfarenhet av området. Undersökningen bestod av en litteraturstudie och en pilotstudie. Åtta sjuksköterskor som arbetar med strokepatienter deltog i pilotstudien. Litteraturstudien bestod av en granskning av tio vetenskapliga artiklar. Artikelgranskningen visade att akupunktur som behandlingsmetod har goda effekter, särskilt vid ett tidigt insättande. [3][4]

Industrimedicinen utnyttjar antihumanismens fotsoldater och motarbetar eller via propaganda nedgör alternativmedicin främst för att denna medicin inte använder sig av läkemedelsindustrins kemiska och biverkningsbelastade mediciner eller sjukvårdens hårda metoder mot människokroppen.

Kritik

Wikipedias pseudoskeptiska kritik som är industrimedicinens och antihumanismens propagandarör, hävdar att så kallade alternativmedicinska metoder inte har prövats vetenskapligt enligt de regler som gäller behandlingar i den etablerade hälso- och sjukvården. När Osher donerade 40 miljoner till Karolinska Institutet avsåg det att göra studier på sådana alternativ, som Osher Centrum kallad integrativ medicin och metod. Denna donation försnillades och det blev några studier i placebo. Anknytningen till Wikipedias artikel om alternativ medicin blir uppenbar citat: … eller som har prövats vetenskapligt och fastslagits vara overksamma (samma grad av verkan som placebo).
Wikipedia fortsätter med att: Begreppet alternativmedicin introducerades i mitten av 1970-talet i Sverige som en samlande beteckning för behandlingar som bland annat tidigare gick under beteckningen kvacksalveri, bland annat naprapati, och terapeutiska kulter vid namn naturläkemedel samt akupunktur, kiropraktik. Därmed visar Wikipedia återigen att man håller en respektlös och allt annat än objektiv ambition:

Referenser
1) Kinesisk medicin Länk
2) Kinesisk medicin : Traditionell läkekonst i modern tid Länk
3) https://www.kinesiskmedicin.nu/akupunktur.html
4) Akupunktur vid stroke rehabilitering. Gustafsson, Åsa and Lövström, Marina (1998) Department of Health Sciences. Lunds Universitet

Lämna en kommentar